اصول معاینه و شرح حال گیری
در این ویدیو تلاش می کنیم که به مرور اصول معاینه فیزیکی و شرح حال گیری در بیماران و ورزشکاران مصدوم بپردازیم. در ابتدا در مورد نقش ویژه معاینه و شرح حال گیری در طراحی برنامه های بازتوان (نوتوانی یا توانبخشی) می پردازیم.
سپس معاینات به دو گروه تقسیم می شوند:
۱. معاینات در فیلد ورزشی یا همان On site evaluation: که شامل معاینات در زمین تمرین یا مسابقه است. در این معاینات زمان برای تصمصم گیری اندک است و باید معاینه به سرعت و با نهایت دقت انجام شود. هدف از این معاینات این است که تعیین کند ایا ورزشکار قادر به ادامه تمرین یا مسابقه هست یا خیر. و اینکه ایا نیاز به ارجاع ورزشکار به مراکز پزشکی و درمانی وجود دارد یا خیر.
۲. معاینات خارج از فیلد ورزشی یا Off site evaluation: که شامل معاینه در زمانی است که ورزشکار مصدوم به مراکز درمانی مراجعه می کند. در این معاینه زمان کافی برای بررسی تمام جزئیات وجود دارد و در صورت لزوم می توان از ابزارهای پارکیلینیکی مانند MRI (ام آر آی)، سونوگرافی، آزمایشات خون و یا نوار عصب و عضله و… استفاده کرد. البته برنامه های بازتوانی آسیب های ورزشی بر اساس نتایج این معاینات برنامه ریزی می شوند.
در ادامه به دو نوع دسته بندی دیگر در معاینات اشاره می شود:
۱. معاینات کیفی یا همان Subjective : که شامل شرح حال گیری و بررسی تاریخچه بیمار، بررسی سابقه بیماری های خاوادگی و یا زمینه ای، بررسی سابقه اسیب دیدگی، بررسی مکانیسم آسیب دیدگی و بررسی رفتار درد در حین فعالیت های روزمره و … می باشد. این قبیل از معاینات اغلب به صورت پرسش و پاسخ و مصاحبه با بیمار انجام می شود.
۲. معاینات کمی یا عینی یا Objective: در این معاینات آزمون های و روش های کمی معاین هبه کار می آیند که شمامل موارد زیادی است که از این بین در این ویدیو به مرور باید های مشاهده (Observation and Inspection) و لمس (Palpation) می پردازیم. ادامه بحث در فیلم جلسات آتی تقدیم خواهد شد.
اصول معاینه و شرح حال گیری